Zupa z czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 50 min

...gęsta,sycąca i bardzo smaczna

  • 50 min

Składniki:

  • - kawałek wędzonego surowego boczku
    - 2-3 cebule
    - 5-6 marchewek
    - pietruszka
    - kawałek selera
    - 1-2 ząbki czosnku
    - 5-6 ziemniaków,które nie zostały uwiecznione na foto :-)
    - paczka czerwonej soczewicy - 1 i 3/4 szkl
    - kartonik przecieru pomidorowego
    - 30 dag wędzonych żeberek
    - opcjonalnie 1-2 kostki rosołowe - ja dodałem kostki o smaku wędzonych żeberek
    - 1,5-2 litry wody
    - pieprz kajeński
    - sól,pieprz
    - majeranek

Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z czerwonej soczewicy2 1. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku w którym będziemy gotować zupę,dodać cebulę i smażyć aż się ładnie zeszkli,dodać 2 przeciśnięte ząbki czosnku,pietruszkę,kawałek selera,marchew pokrojoną w słupki,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz przepłukaną soczewicę i wszytko chwilę podsmażyć.
  • Zupa z czerwonej soczewicy3 2. Dodać przecier pomidorowy,żeberka i chwilę jeszcze podsmażać po czym zalać 1,5-2 litrami wody i gotować na małym ogniu 20-25 minut.
    W międzyczasie można dodać kostki rosołowe,pod koniec gotowania dodać sól,pieprz,dla pikanterii trochę! pieprzu kajeńskiego oraz sporo majeranku.Wymieszać i konsumować.

Komentarze

Podobne przepisy