Zupa z czerwonej soczewicy

4.5 (153 ocen)

Moja pierwsza zupa z soczewicy, moje pierwsze gotowanie soczewicy :) Soczewica pierwszy raz na moim stole, przyznam posmakowała mi, będzie gościć jeszcze nie raz.

Składniki:

  • 150g czerwonej soczewicy
    1-1.5l bulionu/wody
    2 ziemniaki
    100g cebuli (pokrojonej w drobną kostkę)
    marchew
    1/2 pietruszki
    2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
    chili
    1/2 łyżeczki curry
    przyprawy : 2x ziele angielskie, czarny pieprz, liść laurowy.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalewam wrzątkiem, odstawiam na 30min. Zlewam wodę, płuczę ziarna do momentu, aż woda będzie przezroczysta a nie mętna. Ponownie zalewam wodą/bulionem. Zagotowuję, dodaję przyprawy, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do soczewicy razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodaję koncentrat pomidorowy i chili. Gotuję do miękkości ziemniaków (na małym ogniu ok. 30 min) Podaję na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować