Zupa z czerwonej kapusty i jabłek

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zupa z czerwonej kapusty i jabłek

  • 35 min

Składniki:

  • 4 szt jabłek (u nas Jonagold)
    1 mała główka czerwonej kapusty (400-450 g)
    100 g masła
    1 cebula
    50 ml czerwonego octu winnego
    1,2 l bulionu wołowego
    20 ml soku z cytryny
    koperek
    opcjonalnie kwaśna śmietana
    sól, pieprz

Zupa z czerwonej kapusty i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w garnku, podsmażamy posiekaną cebulę, do momentu zeszklenia.
    Połowę jabłek kroimy w dużą kostkę (usuwamy tylko gniazda nasienne), dodajemy do cebuli, smażymy 5 min.
    Kapustę siekamy, wrzucamy do garnka, smażymy razem 5 min, podlewamy octem, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.
    Całość zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez kwadrans pod przykryciem.
    Pozostałe jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.
    Zupę doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z częścią startych jabłek (trochę zostawiamy do dekoracji).
    Zupę podajemy udekorowaną startymi jabłkami, posiekanym koperkiem (opcjonalnie z kleksem kwaśnej śmietany).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy