Zupa z czerwonej kapusty i buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy około 300 ml wody i gotujemy ok 15-20 minut. Cebulę obieramy i razem z czosnkiem drobno kroimy. W garnku na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem . Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka i podsmażamy około 5 minut. Obrane jabłko i ziemniaki kroimy w kostkę. Wodę z buraczków odcedzamy do miseczki i zakwaszamy ją sokiem z cytryny. Buraczki razem z ziemniakami i jabłkiem dodajemy do garnka z kapustą i cebulą. Zalewamy bulionem tak by przykryła warzywa. Dusimy pod przykryciem aż jabłka się rozpadną. Miksujemy warzywa, dodajemy wodę z buraczków. Całość ogrzewamy dodając mleko. Doprawiamy.
Zupę podajemy polaną śmietaną i posypaną poszatkowaną surową kapustą.
Komentarze