Zupa z czerwonej kapusty i buraczków

4.5 (161 ocen)

  • 20 min

Zdrowo i kolorowo

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    - pół małej czerwonej kapusty ,
    - 1 czerwona cebula
    - 2 buraczki ,
    - 2 ziemniaki,
    - 2 ząbki czosnku,
    - Sok z połowy cytryny,
    - Niewielkie jabłko,
    - 300 ml bulionu warzywnego,
    - 1/3 szklanki pełnego mleka,
    - 1 łyżka śmietany
    - Sól, pieprz,
    - 3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej kapusty i buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa z czerwoną kapustą i buraczkami 1. Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy około 300 ml wody i gotujemy ok 15-20 minut. Cebulę obieramy i razem z czosnkiem drobno kroimy. W garnku na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem . Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka i podsmażamy około 5 minut. Obrane jabłko i ziemniaki kroimy w kostkę. Wodę z buraczków odcedzamy do miseczki i zakwaszamy ją sokiem z cytryny. Buraczki razem z ziemniakami i jabłkiem dodajemy do garnka z kapustą i cebulą. Zalewamy bulionem tak by przykryła warzywa. Dusimy pod przykryciem aż jabłka się rozpadną. Miksujemy warzywa, dodajemy wodę z buraczków. Całość ogrzewamy dodając mleko. Doprawiamy.

    Zupę podajemy polaną śmietaną i posypaną poszatkowaną surową kapustą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować