ZUPA Z CUKINII Z PIECZARKOWYMI ROLADKAMI

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i rozgrzewająca zupa. Dodatek sera pleśniowego nadaje zupie wspaniałego smaku i aromatu. Smacznego :)

Składniki:


  • 2 całe wąskie cukinie

    30 dag pieczarek

    1 marchew

    1 mała cebula

    5 dużych ząbków czosnku

    10 cm pora biała część

    1/2 strąka papryki czerwonej Palermo

    10 dag sera pleśniowego Złoty Lazur

    5 dag serka topionego śmietankowy

    1 op. boczku świeżego wędzonego paski Sokołów

    sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka mielona, zioła prowansalskie mieszanka ziół, mieszanka ziół chilli, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią do smaku, sok z cytryny do skropienia pieczarek, oliwa z oliwek do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z cukinii z pieczarkowymi roladkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa z cukinii z pieczarkowymi roladkami 1.



    Cukinię umyć, odciąć końcówki część pokroić w 5 cm słupki, pozostałą zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z słupków za pomocą metalowej rurki ( ja wykorzystałam foremkę do pieczenia rurek) wydrążyć środki, drobno je pokroić.Cebulę, czosnek, paprykę, por oraz część marchwi pokroić w drobną kostkę, pozostałą marchew w pół talarki. Pieczarki umyć, pokroić w ćwierć plasterki i skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.
  • zupa z cukinii z pieczarkowymi roladkami 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, włożyć pieczarki i smażyć do czasu odparowania wody. Dodać, czosnek, cebulę, marchew, smażyć do czasu ich zeszklenia.
  • zupa z cukinii z pieczarkowymi roladkami 3.
    Wsypać pokrojony miąższ z cukinii i dusić aż się rozgotuje, przyprawić do smaku przyprawami
  • zupa z cukinii z pieczarkowymi roladkami 4. Chwilę smażyć.
  • zupa z cukinii z pieczarkowymi roladkami 5.
    Włożyć pokrojony por i jeszcze chwilę smażyć by lekko się zeszklił, całość przestudzić.
  • zupa z cukinii z pieczarkowymi roladkami 6.
    Słupki cukinii nadziać farszem pieczarkowym, owinąć w paski boczku, lekko go dociskając do cukinii.
  • zupa z cukinii z pieczarkowymi roladkami 7.
    Rozgrzać niewielką ilość oliwy, obsmażyć z wszystkich stron roladki, by boczek przylgnął do cukinii, zdjąć z patelni.
  • zupa z cukinii z pieczarkowymi roladkami 8. Na tłuszczu z smażenie, zeszklić plasterki marchwi i startą cukinię, lekko przyprawić
  • zupa z cukinii z pieczarkowymi roladkami 9. W garnku zagotować około 2 l wody, włożyć przesmażone pieczarki oraz cukinię, zagotować, włożyć oba sery i gotować mieszając aż ser się rozpuści. Włożyć pokrojoną paprykę, obsmażone roladki, chwilę gotować, przyprawić do smaku przyprawami i gotować do miękkości warzyw.
  • zupa z cukinii z pieczarkowymi roladkami 10.
    Kilka kawałków chleba zwykłego lub tostowego w/g uznania pokroić w kostkę, posypać ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zrumienić kawałki chleba by otrzymać smaczne grzanki.
  • zupa z cukinii z pieczarkowymi roladkami 11. Podawać zupę gorącą posypaną grzankami.

Porady

Należy pamiętać podczas przygotowywania tej zupy aby solą doprawiać niewielkimi ilościami, ponieważ ser i boczek zawierają już w sobie sól.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować