Zupa z ciecierzycy z dodatkiem świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę z puszki osącz i wypłucz. Pomidory wyparz we wrzątku, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Bakłażana wypłucz i pokrój w kostkę.
2.Na patelni rozgrzej ok. 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmaż cebulę (oprósz ją lekko solą), następnie dodaj bakłażana i smaż, aż lekko się zrumieni. Dodaj czosnek, a po chwili połowę pomidorów i ciecierzycy. Dodaj ocet balsamiczny i cukier. Wymieszaj całość i smaż jeszcze przez ok. 7-10 minut.
3.Smażone warzywa dodaj do bulionu. Gotuj całość na wolnym ogniu. Po ok. 5-10 minutach zmiksuj blenderem składniki zupy na gładką masę.
4.W międzyczasie na ok. 2 łyżkach oliwy z oliwek podsmaż pozostałe pomidory z ciecierzycą i posiekaną natką.
5.Do zmiksowanych składników dodaj smażone pomidory z ciecierzycą. Wymieszaj całość. Gotowe! (zupę można podać posypaną posiekaną natką, świetnie smakuje z pieczoną bułką pszenną)
Komentarze