Zupa z ciecierzycy z dodatkiem świeżych pomidorów

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Prosta, wiosenna zupa. Baza - wywar z młodych warzyw. Świeże pomidory i ciecierzyca to udane połączenie

  • Łatwy

Składniki:


  • - bulion warzywny: 800 mililitrów
    - ciecierzyca z puszki: 400 gramów
    - pomidory: 4 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - natka pietruszki - posiekana: 2 łyżki
    - bakłażan: 0.5 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - ocet balsamiczny: 1 łyżka
    - cukier brązowy: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z ciecierzycy z dodatkiem świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę z puszki osącz i wypłucz. Pomidory wyparz we wrzątku, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Bakłażana wypłucz i pokrój w kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzej ok. 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmaż cebulę (oprósz ją lekko solą), następnie dodaj bakłażana i smaż, aż lekko się zrumieni. Dodaj czosnek, a po chwili połowę pomidorów i ciecierzycy. Dodaj ocet balsamiczny i cukier. Wymieszaj całość i smaż jeszcze przez ok. 7-10 minut.
  • 3. Smażone warzywa dodaj do bulionu. Gotuj całość na wolnym ogniu. Po ok. 5-10 minutach zmiksuj blenderem składniki zupy na gładką masę.
  • 4. W międzyczasie na ok. 2 łyżkach oliwy z oliwek podsmaż pozostałe pomidory z ciecierzycą i posiekaną natką.
  • 5. Do zmiksowanych składników dodaj smażone pomidory z ciecierzycą. Wymieszaj całość. Gotowe! (zupę można podać posypaną posiekaną natką, świetnie smakuje z pieczoną bułką pszenną)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować