Zupa z chińską nutą

0 (0 ocen)

Rozgrzewająca zupa z chińskim smaczkiem. Sos sojowy i olej sezamowy nadają zupie dalekowschodniego charakteru. Do tego pokrojone w słupki warzywa, charakterystyczne dla kuchni chińskiej.

Składniki:

  • BULION DROBIOWY:

    ok. 2 litry wody
    udka lub inna części kurczaka
    2 marchewki
    1 por
    1 pietruszka + nać
    2 liście laurowe
    2 kulki ziela angielskiego

    MARYNATA DO MIĘSA:

    1 łyżka oleju sezamowego + 1 łyżka do smażenia
    1 łyżka sosu sojowego
    2 łyżki octu winnego


    ok. 300 g schabu bez kości
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    1 duża marchew
    3 spore ziemniaki
    1 papryka czerwona
    pół pęczka szczypiorku
    sól, pieprz czarny, chilli pieprz cayenne, imbir mielony

Zupa z chińską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić w bardzo cienkie paski. Zamarynować w sosie sojowym wymieszanym z octem winnym i olejem sezamowym. Wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
    Z podanych składników ugotować bulion drobiowy.
    Zamarynowane mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną. Usmażyć na łyżce oleju sezamowego.
    Do bulionu wrzucić mięso. Marchew obrać, pokroić w słupki. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać wszystko do zupy. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać pokrojoną w paski paprykę i drobno pokrojony szczypior. Przyprawić solą, pieprzem, imbirem i pieprzem cayenne. Gotować jeszcze ok. 5-10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy