Zupa z botwinki z jajkiem

4.5 (155 ocen)

Jest sezon na botwinkę więc trzeba to wykorzystać i przygotować tak pyszną zupkę z jajkiem , myślę że takiej zupy nikt nie odmówi

Składniki:

  • jajka - 6 szt
    botwinka -2 pęczki
    pietruszka - 1 szt
    marchewka - 1 szt
    bulion - 2 litry
    koperek pokrojony -2 łyżki
    śmietana - 1,5 łyżki
    mąka - 1 łyżeczka
    ziemniaki -3 szt
    sok z cytryny do smaku
    cukier do smaku
    sól
    pieprz
    wegeta
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Zupa z botwinki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z botwinki z jajkiem 1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
  • Zupa z botwinki z jajkiem 2. Botwinkę opłukać, liście i łodyżki pokroić w słupki, buraczki w kosteczkę.
  • 3. Buraczki zalać w misce 1 szkl gotowaną wodą, odstawić na 5 minut.
  • Zupa z botwinki z jajkiem 4. Po tym czasie przecedzić buraczki i dodać z innymi warzywami do bulionu, gotować do miękkości warzyw.
  • 5. Pod koniec gotowania dodać liście z łodyżkami , gotować.
  • 6. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, dodać trochę wywaru, wlać do zupy zagotować.
  • 7. Zupę zdjąć z ognia wlać odcedzony sok, wymieszać.
  • 8. Doprawić do smaku przyprawami.
  • 9. Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na cząstki.
  • 10. Zupę podawać z jajkiem i posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować