Zupa z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć. Do garnka włożyć mięso, wlać wodę,zagotować, odszumować, dodać obrane jarzyny, doprawić do smaku. Gotować do miękkości, usunąć jarzyny. Botwinkę dobrze opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
2.Buraczki obrać, pokroić w kosteczkę, liście poszatkować a łodyżki odłożyć. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kosteczkę. Do wywaru dodać pokrojone buraczki oraz ziemniaki. Łodyżki pokroić na mniejsze kawałki. Do garnuszka wlać ok 1/4 szklanki wody, dodać pokrojone łodyżki, sól, pieprz, podgotować. Gdy puszczą kolor, wcisnąć sok z połówki cytryny, wymieszać, zdjąć z ognia.
Gdy ziemniaki i buraczki będą już miękkie dodać poszatkowane liście botwinki, gotować ok 7 min, dodać przecedzony wywar z łodyżek. Zabielić śmietaną.
3.Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego!
Komentarze