Zupa z botwinką i jajkami przepiórczymi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Trzeba korzystać póki jest! ;)

  • 40 min

Składniki:

  • 2 litry rosołu
    1 marchewka
    duży pęczek buraczków z zieloną botwinką
    4 ząbki czosnku
    300 g młodych ziemniaków
    sól i pieprz do smaku
    8 jajek przepiórczych

Zupa z botwinką i jajkami przepiórczymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotujemy osobno, na pół twardo w mundurkach. Jajeczka gotujemy na twardo.

    Następnie studzimy je i obieramy ze skórek, odcinamy końce. Połowę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach a resztę kroimy w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone marchewkę i ziemniaki.

    Warzywa zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. Doprawiamy startym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dziesięć minut przed końcem gotowania dodajemy posiekaną botwinkę (można ją zmiksować wcześniej, żeby nie straszyła zielonymi paskami).

    Podajemy na gorąco lub zimno, z obranymi i pokrojonymi jajkami przepiórczymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy