Zupa z bobu aromatyzowana miętą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszna, aromatyczna lekka zupa.

  • 15 min

Składniki:

  • pół kilograma bobu najlepiej świeżego (ewentualnie mrożonego)
    2 garści fasolki szparagowej (można pominąć)
    pół cukinii
    1 ząbek czosnku
    2 liście laurowe
    1 cebula
    garść mięty afrykańskiej albo zwykłej pieprzowej
    1 litr bulionu
    sól, pieprz
    inne zioła wg własnego uznania
    można zabielić jogurtem
    olej do smażenia
    szczypta imbiru
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa z bobu aromatyzowana miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Wrzucamy bób (u mnie nie łuskany). Cukinię ścieramy na tarce.
  • zupa z bobu 2. Do garna dorzucamy cukinię i fasolkę szparagową. Dodajemy liście laurowe i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Później wyciągamy kilka ziaren bobu i wyciągamy z zupy fasolkę oraz liście laurowe.
  • 3. Resztę miksujemy w blenderze na gładką masę. Zupę - krem odcedzamy przez sito, żeby pozbyć się łusek z bobu. Doprawiamy imbirem, ziołami prowansalskimi oraz drobno posiekaną świeżą miętą. Podajemy z wcześniej ugotowaną fasolką szparagową albo grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować