Zupa z bobem i kolendrą

0 (0 ocen)

Smaczna zupa z bobem, kolendrą i chorizo. Kuchnia portugalska

Składniki:

  • 1 kg bobu
    1 l bulionu
    80 ml ​​oliwy z oliwek
    1 cebula, posiekana
    3 ząbki czosnku, posiekane
    1 pęczek posiekanej kolendry
    świeża mięta
    parę plasterków kiełbasy chorizo
    sól

Zupa z bobem i kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w garnku rozgrzać oliwę , wrzucić cebulę , zeszklić, dodać czosnek, wymieszać i chwilę poddusić.
  • 2. Dodać chorizo , podsmażyć przez 5 minut,
  • 3. wlać 1 l bulionu i dodać bób. gotować ok 30 - 40 min aż bób będzie miękki. W razie potrzeby uzupełnić bulion.
  • 4. Dodać kolendrę , miętę , chwilę pogotować . Doprawić solą i sporą ilością oliwy .
  • 5. Podawać posypane świeżą kolendrą . Smacznego!

Porady

Zupa jest dosyć gęsta, możemy użyć więcej bulionu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy