Zupa z bobem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dzięki chorizo zupa nabiera przyjemnego ostrego smaku.

  • 45 min

Składniki:


  • 500 g bobu
    3 pętka chorizo
    4-5 ziemniaków
    por (biała część)
    3 marchewki
    pęczek natki pietruszki
    1,5 l bulionu warzywnego
    łyżka masła
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól ,pieprz

Zupa z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotujemy w osolonym wrzątku (do miękkości) ,osączamy i przelewamy zimną wodą ,obieramy.
    Pokrojone ziemniaki ,marchew ,pora i chorizo podsmażamy na maśle ,zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy obrany bób ,gotujemy jeszcze 10 min ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Zestawiamy z ognia i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy