Bób to skarbnica witamin, warto więc go jeść jak najwięcej! ;)
35 min
Składniki:
2 l rosołu drobiowego
500 g obranego, surowego bobu
500 g młodych ziemniaków
1 marchewka
3 chude kiełbasy
2 białe cebule
1 ząbek czosnku
400 ml śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
20 g masła
1.Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki (jeśli jest taka potrzeba) i kroimy w kostkę. Wrzucamy wraz z pokrojoną marchewką do garnka, zalewamy rosołem i gotujemy na średnim ogniu.
Po dziesięciu minutach dodajemy bób oraz starty ząbek czosnku.
Kiełbasę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie masła. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy całość do wywaru.
Zabielamy hartowaną śmietaną, doprawiamy do smaku.
Komentarze