Zupa z bobem

4.5 (198 ocen)

  • 35 min

Bób to skarbnica witamin, warto więc go jeść jak najwięcej! ;)

  • 35 min

Składniki:

  • 2 l rosołu drobiowego
    500 g obranego, surowego bobu
    500 g młodych ziemniaków
    1 marchewka
    3 chude kiełbasy
    2 białe cebule
    1 ząbek czosnku
    400 ml śmietany 18%
    sól i pieprz do smaku
    20 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki (jeśli jest taka potrzeba) i kroimy w kostkę. Wrzucamy wraz z pokrojoną marchewką do garnka, zalewamy rosołem i gotujemy na średnim ogniu.

    Po dziesięciu minutach dodajemy bób oraz starty ząbek czosnku.

    Kiełbasę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie masła. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy całość do wywaru.

    Zabielamy hartowaną śmietaną, doprawiamy do smaku.

    Najlepiej smakuje z grzankami. 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować