Zupa z białych warzyw

0 (0 ocen)

Bardzo aromatyczna zupa z białych warzyw. Seler i pietruszka są warzywami o bardzo wyrazistym smaku. Łagodzi je delikatny kalafior.

Składniki:

  • 1,5 l wody
    2 skrzydełka drobiowe
    1 kostka rosołowa warzywna
    1 łyżeczka przyprawy do zup
    1 por (biała część)
    7 pieczarek
    2 korzenie pietruszki
    ¼ korzenia selera
    1 główka kalafiora
    1 cebula
    Sól
    Pieprz
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka mąki pszennej

Zupa z białych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy skrzydełka. Gdy woda się zagotuje dodajemy kostkę rosołowa oraz przyprawę do zup. Pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w kosteczkę. Por kroimy w pół plasterki, pieczarki w plasterki. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu odlewamy szklankę wywaru. Dodajemy do niej śmietanę i mąkę, mieszamy. Ponownie wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut.

Komentarze

Podobne przepisy