Zupa z białej kapusty

4.43 (221 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zupa z kapusty jest aromatyczna, lekka i pożywna. W dodatku zupa z białej kapusty jest bezmięsna, więc mogą spróbować jej wegetarianie. Zupa ze świeżej kapusty to propozycja na przepyszny posiłek dla całej rodziny. Warto wiedzieć, że zupa z kapusty słodkiej może być doprawiana takimi przyprawami jak kminek, kmin rzymski lub szczypta anyżu. Ponadto zupa z białej kapusty z ziemniakami to sposób na obiad na każdą kieszeń. Wypróbujcie sprawdzony przepis na zupę z kapusty.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • zupa z kapusty białej – przepis:
    mała główka kapusty
    2 duże marchewki
    1 mały seler
    1 pietruszka
    4 ziemniaki
    1 cebula
    1 łyżka masła
    1,5 l gorącej wody
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    4 łyżki śmietany 18%
    1 pęczek koperku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.43 (221 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa z białej kapusty – przepis:
    Na początku należy cebulę, marchewki, pietruszkę , seler, ziemniaki pokroić w kostkę, a następnie chwilę podsmażyć na rozgrzanym maśle. Potem wszystkie składniki trzeba zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, posolić i oprószyć pieprzem. Całość należy zagotować. Następnie kapustę trzeba posiekać (dosyć grubo), dodać do zupy i gotować do miękkości warzyw. Następnie zupa z białej kapusty powinna być zestawiona z ognia, zaprawiona śmietana i ozdobiona posiekanym koperkiem. Zupa z białej kapusty powinna być na koniec dobrze wymieszana i doprawiona do smaku solą oraz pieprzem. Zupa z kapusty jest gotowa do podania.

Porady

Zamiast śmietany można użyć do zaprawiania jogurtu typu greckiego. W ten sposób można obniżyć wartość kaloryczną posiłku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak zrobić zupę z młodej kapusty?

Aby zupa z kapusty była smaczna należy poszatkować kapustę na jednakowe kawałki. Można zrobić to za pomocą szatkownicy zwanej mandoliną lub za pomocą robota kuchennego. Grubość kawałków kapusty należy dostosować do własnych upodobań należy jednak pamiętać, że cienko pokrojona kapusty szybciej się ugotuje. Kapuśniak z białej słodkiej kapusty doskonale smakuje posypany świeżo pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki. Przepis na zupę z kapusty od czasu do czasu zawiera w składzie koncentrat pomidorowy albo wędzoną słodką paprykę. Takie dodatki ubogacają dobrze znany smak. 

 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować