Zupa won ton

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Chiński bulion z pierożkami nadziewanymi aromatycznym kurczakiem

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • BULION:
    - bulion z kurczaka: 500 mililitrów
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - sos rybny: 1 łyżka
    - sok z limonki: 1 łyżka
    - przyprawa 5 smaków: 0.25 łyżeczki
    - świeży imbir: 25 gramów
    - papryczka chilli: 1 sztuka
    - marchewka: 1 sztuka
    - biała cebula: 1 sztuka
    - szczypiorek: 0.25 pęczka
    - czosnek: 1 ząbek
    - olej sezamowy: 1 łyżeczka
    CIASTO::
    - mąka pszenna (typ 550): 1 szklanka
    - sól: 0.33 łyżeczki
    - olej sezamowy: 1 łyżeczka
    - wrzątek: 3 łyżki
    NADZIENIE::
    - mięso z kurczaka: 100 gramów
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - sos rybny: 1 łyżka
    - świeży imbir: 25 gramów
    - papryczka chilli: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - sok z limonki: 1 łyżeczka
    - skórka z limonki: 1 sztuka
    - przyprawa 5 smaków: 0.25 łyżeczki
    - olej sezamowy: 1 łyżeczka
    - skrobia kukurydziana: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa won ton - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najlepiej wykorzystać dobrej jakości, domowy bulion z kurczaka. Jeśli go nie mamy można wziąć rosół z kostki, smaki są bardzo intensywne, więc nie będzie mocno czuć różnicy. Należy pamiętać, żeby bulion nie był mocno słony, bo dodamy sporo słonych sosów (sojowy i rybny).
  • 2. Cebulę kroimy w piórka (lub dymkę w plasterki). Marchew i imbir kroimy w zapałkę. Jeśli nie chcemy trafiać na całe kawałki imbiru możemy go zetrzeć na tarce. Chilli kroimy w plasterki, a czosnek drobno siekamy. Warzywa warto przygotować wcześniej, bo zupy nie gotujemy długo.
  • 3. Do podgrzanego bulionu dodajemy sos sojowy i rybny, sok z limonki (możemy wrzucić resztkę limonki, ale musi być dokładnie umyta i sparzona) i przyprawę 5 smaków. Dorzucamy warzywa, zostawiając trochę do dekoracji. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy olej sezamowy, nie gotujemy już. Ewentualnie doprawiamy do smaku sosem sojowym. Taki bulion jest bardzo aromatyczny, pikantny i rozgrzewający. Pomimo, że jest bardzo ostry, papryczki nie zagłuszają innych smaków. Oczywiście ilość chilli można zmniejszyć, jeśli nie lubimy bardzo ostrych potraw.
  • 4. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej sezamowy i stopniowo wrzątek, mieszając nożem stołowym, aż powstaną spore grudki. Następnie ciasto porządnie wyrabiamy, żeby było gładkie i nie kleiło się do rąk. Odstawiamy na godzinę, żeby odpoczęło.
  • 5. Mięso z kurczaka możemy drobno posiekać lub zmielić. Dodajemy do niego drobno posiekane chilli i czosnek oraz starty imbir. Limonkę dokładnie myjemy i sparzamy. Ocieramy z niej skórkę, a z połówki wyciskamy sok. Dodajemy sos sojowy, sos rybny i olej sezamowy. Ponieważ w masie jest sporo płynu, dodajemy łyżeczkę skrobi kukurydzianej, która wchłonie nadmiar wilgoci. Możemy użyć mąki ziemniaczanej, a nawet zwykłej mąki. Farsz odstawiamy na kilkanaście minut, ale nie jest to konieczne.
  • 6. Ciasto staramy się rozwałkować jak najcieniej. Dobrze wyrobione ciasto powinno dać się rozwałkować naprawdę cienko. Prawdopodobnie nie tak cienko jak oryginalne chińskie, kupione w sklepie z produktami azjatyckimi, ale wystarczająco. Z ciasta wykrawamy 8 sporych (ok. 10-12cm) kwadratów lub prostokątów. Na każdym układamy łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta smarujemy wodą, dzięki czemu łatwiej się skleją. Sklejamy pierożki w formie paczuszek, zbierając wszystkie 4 rogi i sklejając boki. Warto zanurzyć palce w mące, dzięki czemu nie będą się kleić do ciasta. Gotowe pierożki gotujemy przez 15 minut na parze. Są dość delikatne, dlatego gotowanie na parze jest najwygodniejszą metodą. Można ugotować je w osolonej wodzie, pilnując, żeby zbyt mocno nie wrzała. Wtedy gotujemy je przez kilka minut (5-7) od wypłynięcia. Jednak trzeba uważać, bo mogą się rozpaść.
  • 7. Gorące pierożki zalewamy bulionem, dekorujemy świeżymi warzywami i podajemy. Można pierożki przygotować wcześniej i wystudzić, a przed podaniem podgrzać przez parę minut w bulionie. Bulion najlepiej przygotowywać świeży, wtedy warzywa są w nim chrupiące i smaczniejsze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować