Zupa wielowarzywna z soczewicą i dynią

0 (0 ocen)

Smaczna zupa dla wielbicieli jarzynowych. Ze zdrowymi warzywami i soczewicą. Zabielona śmietanką – jest gęsta, przepyszna i sycąca

Składniki:


  • 2 ziemniaki
    2 marchewki
    2 łodygi selera naciowego
    15 cm pora
    4 duże rzodkiewki
    Kawałek dyni
    150 g groszku zielonego
    3 łyżki czerwonej soczewicy
    50 ml śmietany 30%
    0,5 pęczka natki pietruszki
    Sól do smaku
    Pieprz kolorowy

Zupa wielowarzywna z soczewicą i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ziemniaki i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Wstawić na gaz. Łodygi selera i por umyć, posiekać drobno. Wrzucić do garnka,. Dynię obrać, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Rzodkiewki umyć, odciąć końcówki, pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do garnka.

    Dodać groszek, ja użyłam mrożonego. Dodać troszkę soli i gotować minut.

    Dodać przepłukaną soczewicę. Przykryć i gotować zupę na małym ogniu do miękkości warzyw.

    Następnie zabielić śmietaną i dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy