ZUPA WIELOWARZYWNA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna w smaku i bardzo sycąca.

  • 2 godz.

Składniki:

  • duża szyja z indyka
    3 średnie marchewki
    duża pietruszka
    kawałek pora
    1/3 małej główki kapusty
    duża puszka groszku
    dwie cebule
    dwa spore buraki
    300 g fasolki szparagowej
    0,5 kg brokuła

    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, cukier do smaku
    duża śmietana lub jogurt naturalny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Zupa wielowarzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa dokładnie umyć, te co trzeba obrać i pokroić na małe kawałki. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Groszek odcedzić z zalewy.
  • 2. Szyję indyczą przekroić na pół, włożyć do dużego garnka i zalać wodą na około 3/4 wysokości. Zagotować, a tuż przed zagotowaniem zebrać szumowiny.
  • 3. Do zagotowanego wywaru po 10 minutach gotowania dodajemy starte buraki i pokrojony korzeń brokuła bez różyczek (ponieważ gotują się najdłużej).
  • 4. Po 10 minutach wkładamy pozostałe warzywa i gotujemy do miękkości.
  • 5. Na koniec doprawiamy zupę koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, ewentualnie cukrem.
  • 6. Dodajemy także śmietanę lub jogurt, jednak trzeba pamiętać o ich wcześniejszym zahartowaniu gorącą zupą przed wlaniem, bo inaczej nam się zważy.

Porady

Jeżeli ktoś lubi - można dodać do zupy kilka ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować