Zupa węgierska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszna, sycąca i lekko pikantna zupa, która z powodzeniem zastąpi 2-daniowy obiad.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - ziemniaki - 5 szt
    - papryka czerwona - 2 szt
    - pieczarki - 10 szt
    - fasola czerwona - 1 puszka
    - cebula - 1 szt
    - szynka lub łopatka - 40 dag
    - pomidory w puszce - 1 puszka
    - jogurt naturalny - 1/2 dużego opak
    - sos sojowy ciemny - 1 łyżka
    - olej rzepakowy - 2 łyżeczki
    - sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
    - mielona ostra papryka, kurkuma
    - koperek - 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Szynki

Zupa węgierska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • --- 1. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w grubą kostkę. Pokrojone mięso przyprawiamy ostrą papryką, kurkumą i sosem sojowym, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 1 h. Paprykę, pieczarki i cebulę kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę.
  • --- 2. Na rozgrzany w garnku olej wrzucamy paprykę, pieczarki, cebulę i mięso. Składniki podsmażamy ok 5 minut. Następnie zawartość garnka zalewamy ciepłą wodą (ok 2 l), dorzucamy ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i całość gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Pomidory z puszki miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do zupy wraz z fasolą czerwoną. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem (dla chętnych można dodatkowo przyprawić mieloną ostrą papryką bądź chilli).
  • *** 3. Jogurt naturalny powoli łączymy z ugotowaną zupą tak aby się nie zważył. Na koniec do zupy dodajemy drobno posiekany koperek. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować