Zupa węgierska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w grubą kostkę. Pokrojone mięso przyprawiamy ostrą papryką, kurkumą i sosem sojowym, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 1 h. Paprykę, pieczarki i cebulę kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę.
2.Na rozgrzany w garnku olej wrzucamy paprykę, pieczarki, cebulę i mięso. Składniki podsmażamy ok 5 minut. Następnie zawartość garnka zalewamy ciepłą wodą (ok 2 l), dorzucamy ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i całość gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Pomidory z puszki miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do zupy wraz z fasolą czerwoną. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem (dla chętnych można dodatkowo przyprawić mieloną ostrą papryką bądź chilli).
3.Jogurt naturalny powoli łączymy z ugotowaną zupą tak aby się nie zważył. Na koniec do zupy dodajemy drobno posiekany koperek. Smacznego:)
Komentarze