12 dag kalafiora
3 dag pietruszki
7 dag brokułów
3 dag selera
10 dag kapusty włoskiej
8 dag fasoli szparagowej
5 dag brukselki
3 dag pora
3 dag czerwonej papryki
15 dag ziemniaki
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki oleju lnianego
1 l wody
Bulion wegetariański
Ziele angielskie
Sól
Czarny pieprz
Pół łyżki zmielonego siemienia lnianego
Pół łyżki pestek słonecznika
Zupa warzywna z kaszą jaglaną i pestkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę
• Z papryk usuń gniazda nasienne, a paprykę pokrój w kostkę
• Seler pokrój w pasy
• Kalafiora i brokuły podziel na różyczki
• Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę
• Pokrój w cienkie plasterki pory (tylko białe i jasnozielone części)
• W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory, paprykę.
• Dusić przez ok. 15 minut do miękkości na niewielkim ogniu, często mieszając, ewentualnie podlewajac niewielką ilością wody. Pory nie powinny zbrązowieć.
• Następnie dodać wodę, bulion, ziele angielski pozostałe warzywa i pokrojone w kostkę ziemniaki .
• Gotować przez ok. 10 -15 minut.
• Dodać sól i pieprz.
• Połowę zupy zmiksować w blenderze i połączyć z pozostałą zupą.
• Przed podaniem dodać łyżkę oleju lnianego, 2 łyżki kaszy jaglanej.
• Posypać zmielonym siemieniem lnianym, pestkami słonecznika, pestkami dyni.
• Dodać łyżkę śmietany i posypać natką pietruszki.
Komentarze