Zupa warzywna z kaszą jaglaną i pestkami słonecznika

5 (160 ocen)

  • 60 min

Zdrowa i pożywna zupa na zimowe wieczory

  • 60 min

Składniki:

  • 12 dag kalafiora
    3 dag pietruszki
    7 dag brokułów
    3 dag selera
    10 dag kapusty włoskiej
    8 dag fasoli szparagowej
    5 dag brukselki
    3 dag pora
    3 dag czerwonej papryki
    15 dag ziemniaki
    2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
    2 łyżki oleju lnianego
    1 l wody
    Bulion wegetariański
    Ziele angielskie
    Sól
    Czarny pieprz
    Pół łyżki zmielonego siemienia lnianego
    Pół łyżki pestek słonecznika
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa warzywna z kaszą jaglaną i pestkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę
    • Z papryk usuń gniazda nasienne, a paprykę pokrój w kostkę
    • Seler pokrój w pasy
    • Kalafiora i brokuły podziel na różyczki
    • Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę
    • Pokrój w cienkie plasterki pory (tylko białe i jasnozielone części)
    • W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory, paprykę.
    • Dusić przez ok. 15 minut do miękkości na niewielkim ogniu, często mieszając, ewentualnie podlewajac niewielką ilością wody. Pory nie powinny zbrązowieć.
    • Następnie dodać wodę, bulion, ziele angielski pozostałe warzywa i pokrojone w kostkę ziemniaki .
    • Gotować przez ok. 10 -15 minut.
    • Dodać sól i pieprz.
    • Połowę zupy zmiksować w blenderze i połączyć z pozostałą zupą.
    • Przed podaniem dodać łyżkę oleju lnianego, 2 łyżki kaszy jaglanej.
    • Posypać zmielonym siemieniem lnianym, pestkami słonecznika, pestkami dyni.
    • Dodać łyżkę śmietany i posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować