Zupa truskawkowo-wiśniowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tę smaczną i zdrową zupę z nutką wanilii polubią i mali, i duzi. Jest rewelacyjna na upały– pozwoli przetrwać wysokie temperatury.

Składniki:

  • ● 1 kg świeżych truskawek
    ● 1 kisiel wiśniowy
    ● 1 budyń waniliowy
    ● 20 dag cukru
    ● kwasek cytrynowy
    ● 200 ml śmietany 18- lub 30-proc.
    ● makaron kokardki, kolanka lub muszelki

Zupa truskawkowo-wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa truskawkowo-wiśniowa 1. Z truskawek odrywamy szypułki,
    owoce myjemy. Zagotowujemy
    1,5 litra wody z cukrem.
    Na wrzącą wodę wrzucamy truskawki
    i gotujemy ok. 15 minut
    na małym ogniu.
  • 2. Makaron gotujemy w lekko
    osolonej wodzie według przepisu
    na opakowaniu. Odcedzamy,
    przelewamy zimną wodą.
  • 3. W szklance wody rozprowadzamy
    kisiel i budyń i wlewamy
    do truskawek. Zaprawiamy
    zahartowaną śmietaną. Doprawiamy
    do smaku kwaskiem
    cytrynowym i ewentualnie jeszcze
    trochę dosładzamy.

Porady

Do zupy można dodać odrobinę cynamonu. Smakuje równie dobrze i na zimno, i na ciepło.

Notka redakcyjna

PPK_01-2008

Komentarze

Podobne przepisy