Zupa truskawkowa z naleśnikami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zupa jest bardzo aromatyczna, jednocześnie słodka i kwaśna, do jej przygotowania zainspirował mnie przepis z gazetki Przyślij Przepis

  • 20 min

Składniki:


  • truskawki 500g,
    sok porzeczkowy 350ml,
    3 goździki,
    cukier 120g,
    cynamon 1/2 łyżeczki,
    skórka starta z 1 pomarańczy,
    gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki,
    olejek waniliowy,
    2-3 naleśniki,
    serek śmietankowy 75g,
    cukier 3 łyżeczki,
    kilka listków mięty

Zupa truskawkowa z naleśnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa truskawkowa z naleśnikami 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki.
  • Zupa truskawkowa z naleśnikami 2. Do garnka wlewamy sok, dodajemy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, skórkę z pomarańczy, goździki, całość zagotowujemy i gotujemy 10 minut.
  • Zupa truskawkowa z naleśnikami 3. Następnie dodajemy truskawki i gotujemy jeszcze 4 minuty.
  • Zupa truskawkowa z naleśnikami 4. Zdejmujemy z ognia, wyławiamy goździki i wlewamy kilka kropel olejku waniliowego. Całość miksujemy za pomocą blendera.
  • Zupa truskawkowa z naleśnikami 5. Serek mieszamy z cukrem i porwanymi na mniejsze części listkami mięty. Serkiem smarujemy naleśniki, zwijamy je w rulon i kroimy w plasterki, które nakłuwamy na wykałaczkę. Zupę podajemy na ciepło. Życzę smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy