Zupa szpinakowo-ziemniaczana

0 (0 ocen)

Najlepiej smakuje do chleba.

Składniki:

  • Składniki:
    - 0,5 kg mrożonego szpinaku,
    - 0,5 kg ziemniaków.
    - 1 litr bulionu,
    - 1 cebula,
    - 2 łyżki masła,
    - 2 łyżki śmietany,
    - 2 łyżki soku z cytryny,
    - Ostra papryka,
    - Pieprz, sól,
    - Gałka muszkatołowa,
    - 4 jajka ugotowane na twardo

Zupa szpinakowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa szpinakowo-ziemniaczana 1. Masło roztapiamy w rondelku, dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cebulę. Chwilkę obsmażamy. Zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut razem. Następnie dokładamy szpinak, i nadal gotujemy, aż zmięknie. Zupę miksujemy, dokładamy sok oraz przyprawy. Zabielamy. Przekładamy na talerze i podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
  • Zupa szpinakowo-ziemniaczana 2. Polecam na wielkanoc

Komentarze

Podobne przepisy