zupa szpinakowo-miętowa z ricottą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zimą warto pomyśleć o szpinaku, bo stanowi cenne źródło minerałów, witamin i barwników karotenowych. Szpinak ma lekko kwaskowaty smak, który idealnie pasuje do sera ricotta.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - szpinak mrożony paczka: 450 gramów
    - ziemniaki: 3 sztuki
    - świeża mięta zielona: 3 łyżki
    - czosnek ( ząbek): 1 ząbek
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - kostka rosołowa: 1 sztuka
    - ser ricotta - opakowanie: 250 gramów

Zupa szpinakowo-miętowa z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić w garnku na oliwie. Dolać 750 ml wody, kostkę rosołową, wrzucić do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 10 minut. Do zupy dodać szpinak, posiekane liście mięty i gotować następne 10 minut. Całość zmiksować. Podawać z łyżką sera ricotta i ewentualnie grzankami lub świeżym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy