Tego pływającego łososia podajemy jako pierwsze danie obiadowe.
20 min
Składniki:
Składniki:
- 200 g świeżego fileta z łososia,
- 200 g mrożonego szpinaku,
- 5 ziemniaków,
- 1 szklanka rosołu,
- Sól,
- pieprz,
- tymianek,
- sok z cytryny ,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- koperek i plasterki cytryny do dekoracji
Zupa szpinakowo-łososiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Liście szpinaku smażymy do miękkości na maśle. Doprawiamy pieprzem i solą.
Łososia kroimy w kostkę. Doprawionego solą, pieprzem i skropionego sokiem z cytryny smażymy na oliwie.
Rosół przelewamy do garnka. Dokładamy do niego wcześniej przygotowany szpinak oraz ziemniaki. Całość miksujemy i gotujemy razem około 6-10 minut. Doprawimy do smaku.
2.Zupę przelewamy na talerze. Podajemy z kawałkami łososia.
Komentarze