ZUPA SZPINAKOWA Z ZIOŁAMI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa szpinakowa jest pyszna i bardzo zdrowa. Podaję ją zazwyczaj z groszkiem ptysiowym ale można również z grzankami. Zamiast śmietany do zagęszczenia zupy moszna użyć 2-3 roztrzepane jajka.

  • 40 min

Składniki:

  • • ¾ kg świeżego szpinaku
    • 2 kostki bulionowe warzywne
    • 3 ziemniaki
    • ½ pęczka natki
    • ½ pęczka szczypiorku
    • po kilka listków mięty i bazylii
    • 1 szklanka śmietany 22%
    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szpinakowa z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak przebierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, odetnij korzonki, osącz i przełóż do garnka. Zalej 6 szklankami zimnej wody. Wkrusz kostki bulionowe.
  • 2. Obierz, opłucz o pokrój na niewielkie kawałki ziemniaki. Dodaj je do zupy. Natkę oraz szczypiorek opłucz, drobno posiekaj. Umyj także po kilka listków mięty i bazylii. Część ziół odłóż do dekoracji, resztę wsyp do garnka ze szpinakiem. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
  • 3. Ugotowaną zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Zapraw śmietaną. Ponownie ustaw na kuchence i podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Przed podaniem udekoruj odłożonymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować