Zupa szpinakowa z pokrzywą

0 (0 ocen)

  • 30 min

ostatnio szaleję za jadalnymi chwastami.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    włoszczyzna ( mały kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, 1 mały por)

    1 opakowanie świeżego albo mrożonego szpinaku w liściach

    listki z 4 młodych pokrzyw

    śmietanka do zabielenia zupy

    1 łyżka tartego chrzanu

    sól, pieprz

    1 łyżka masła

Zupa szpinakowa z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy bulion na włoszczyźnie. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy je z wywaru. Dodajemy pokrojony szpinak . Gotujemy zupę przez 20 min. Na rozgrzanym maśle podsmażamy listki pokrzywy. Następnie dodajemy do zupy.
  • 2. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chrzanem dla zaostrzenia smaku. Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksami śmietany albo z ugotowanym jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy