Zupa szpinakowa z jajkiem

4.5 (154 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna, pożywna i zdrowa zupa szpinakowa z cebulką i gotowanym jajkiem.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g szpinaku świeżego lub mrożonego
    2-3 białe cebule
    3-4 ząbki czosnku
    łyżka mąki pszennej
    50ml śmietanki
    1l buliony warzywnego
    masło klarowane do smażenia
    sól, czarny pieprz, ostra papryka lub pieprz cayenne

    do podania:
    jajka na twardo
    grzanki pszenne lub żytnie
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa szpinakowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku rozgrzać masło klarowane. Zeszklić posiekaną w małą kostkę cebule i czosnek. Do podsmażonej cebulki dodać łyżkę maki, dokładnie wymieszać po czym dołożyć szpinak. Podlać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu 15 minut. Śmietankę zahartować nabierką zupy i dodać do garnka. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i pieprzem cayenne.
    Serwować z ugotowanym jajkiem i grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować