Zupa szpinakowa z jajkiem

0 (0 ocen)

Co tu dużo pisać, pyszna pożywna zupka na pierwsze danie :)

Składniki:

  • Składniki :
    około 1,5 litra wody
    5 średnich kartofelków
    1/2 małej marchewki
    1/2 pietruszki
    kawałek pora dosł 2cm
    skrzydełko z kurczaka
    szpinak ( ja daje mrożony - 3 kulki )
    jarzynka naturalna z sola morską
    pieprz i sól ewent. jeszcze
    cytryna
    kwaśna śmietana 18 %

Zupa szpinakowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1p160h1 1. Kroimy jarzyny w kostkę, pierwsze wrzucamy ziemniaczki i czekamy aż się zagotują następnie dokładamy resztę jarzyn dodajemy tez jarzynki i ewent. soli, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż kartofle będą zaczynały się robić miękkie ( u mnie to trwało z 15 min )
    Po tym czasie dajemy nasz szpinak, ja kupuje zawsze taki:
  • 2. Te trzy kuleczki wystarczają na te 1,5 litra zupy.
    Dodajemy je i mieszamy czekając do ich rozpadnięcia się. W tym czasie w kubku lub garnuszku rozrabiamy 5 dużych łyżek śmietany z wodą z zupy ( hartujemy ). Następnie wlewamy śmietanę do zupy i mieszamy aż do zagotowania. Gotujemy smakując i przyprawiając jeszcze z 5 min.
    Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy