ZUPA SZPINAKOWA

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Idealna na szybki obiad.

  • 35 min

Składniki:

  • świeży szpinak
    lub
    2 opakowania mrożonego szpinaku
    kiełbasa lub pierś z kurczaka
    1 średnia cebula
    5 ząbków czosnku
    1 serek topiony
    3 łyżki śmietany do zup
    masło
    0,5 l bulionu
    sól, pieprz


Zupa szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso kroimy i podsmażamy na maśle.
    2. Cebulę i czosnek kroimy, podsmażamy na maśle, aż się zeszkli.
    3. Do bulionu dodajemy podsmażone mięso,gotujemy co jakiś czas mieszając.
    4. Dodajemy szpinak, podsmażoną cebulę i czosnek,gotujemy co jakiś czas mieszając.
    5. W szklance mieszamy topiony serek oraz śmietanę (tak aby powstała jednolita konsystencja) dolewamy gorącej wody z gotującej się zupy.
    6. Śmietanę i serek wlewamy do zupy. Gotujemy ok 3 min. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Najlepiej smakuje z makaronem. Przed podaniem można posypać zupę startym żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy