Zupa szparagowa z pomidarami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupa szparagowa z pomidorami pomidorami jest potrawą lekką, może być podawana jako danie główne.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dkg szparagów
    1/8 l śmietany
    1/2 łyżeczki cukru
    2 pomidory
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki oleju
    sól.pieprz

Zupa szparagowa z pomidarami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1m1f989 1. Szparagi umyć, oczyścić. W garnku zagotować 1 l wody, wrzucić szparagi , gotować około 15 min.
  • image-26qduxn 2. Wywar przecedzić. Ze szparagów odciąć główki a resztę pokroić.
  • image-1kqbe9r 3. Pokrojone szparagi podsmażyć na tłuszczu, posypać cukrem.
  • image-15axvbs 4. Zalać wywarem rozrobionym ze śmietaną. Gotować około 15 min.
  • image-1b9wrpi 5. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę
  • image-0x449q6 6. Szparagi zmiksować. Przyprawić solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę rozlać do talerzy do każdej porcji włożyć główki szparagów, posypać pomidorami, ozdobić bazylią.

Komentarze

Podobne przepisy