Zupa szparagowa z pełnoziarnistym ryżowym makaronem

4.5 (186 ocen)

  • 45 min

Można podać ją w wersji rosołowej, ale z dodatkiem śmietany jest rewelacyjna.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 skrzydełka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 pęczek białych szparagów
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 szkl. pełnoziarnistego ryżowego makaronu
    3 ziarenka ziela angielskiego
    4 ziarenka czarnego pieprzu
    1 łyżeczka wegety
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/3 łyżeczki kurkumy
    1 mały kubek śmietany 30%
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szparagowa z pełnoziarnistym ryżowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć, zalać wodą (ok. 3l) i zagotować. Dodać drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie wsypać wegetę, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotować ,aż warzywa i mięso będzie miękkie. Następnie do zupy włożyć obrane i pokrojone na kawałki szparagi oraz wsypać makaron. Doprawić gałką muszkatołową, kurkumą, solą i pieprzem. Zupę gotować jeszcze ok. 15-20 minut, aż makaron i szparagi zmiękną. Na końcu wlać do zupy śmietanę oraz wsypać posiekany koperek.
  • 2. Następnie do zupy włożyć obrane i pokrojone na kawałki szparagi oraz wsypać makaron. Doprawić gałką muszkatołową, kurkumą, solą i pieprzem. Zupę gotować jeszcze ok. 15-20 minut, aż makaron i szparagi zmiękną. Na końcu wlać do zupy śmietanę oraz wsypać posiekany koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować