Zupa szczawiowa z jajkiem

4.5 (179 ocen)

Wiosenna, pyszna zupa. Najlepsza ze szczawiu z własnego ogrodu.

Składniki:

  • 200 g szczawiu
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1.5 litra bulionu warzywnego
    1/2 szkl śmietany
    1 łyżeczka mąki
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła
    bukiet garni ( szczypiorek, natka pietruszki, liść czosnku)
    pieprz, sól
    4 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szczaw 1. Szczaw przebrać, umyć i pokroić w paski. Zieleninę związać nitką.
  • Warzywa 2. Warzywa obrać. Pietruszkę pokroić w plastry, marchewkę w cienkie słupki i usmażyć na oleju i połowie masła. Przełożyć do garnka z gotującym się bulionem.
  • Szczaw 3. Resztę masła włożyć na patelnię i podsmażyć szczaw.
  • Zupa 4. Gdy marchewka w zupie będzie miękka dodać szczaw i związany bukiet garni. Doprawić pieprzem i solą, chwilę razem gotować.
  • Zupa 5. Mąkę rozmieszać dokładnie ze śmietaną, wlać do zupy i zagotować. Na koniec można dodać odrobinę soku z cytryny lub octu. Podawać z jajkiem na twardo i szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować