Zupa szczawiowa z jajkiem

4.5 (190 ocen)

  • 30 min

Przywrócenie zapomnianego smaku z dzieciństwa

  • 30 min

Składniki:

  • 1.5 litra wody
    500g ziemniaków
    1 duża marchewka
    1 korzeń pietruszki
    3-4 duże garści szczawiu
    2 łyżki oleju rzepakowego
    kubeczek jogurtu naturalnego
    2 jajka
    sól, pieprz
    mielony, suszony czosnek
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Na patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy szczaw aż zmniejszy znacznie swoją objętość. Dokładamy do zupy. Jajka rozbijamy do kubka, roztrzepujemy widelcem. Powoli dolewamy do zupy, ciągle ją mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Gotujemy jeszcze z 5 minut. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować