porcja dla 3 osób:
Rosół:
duży pęczek szczawiu lub dwa mniejsze
1 udko
2 marchewki
1 mała pietruszka
pół selera
2 ziemniaki
gałązka lubczyku (niekoniecznie jeśli ktoś nie ma )
sól
dodatki:
sok z cytryny do smaku lub ocet
duży pęczek szczawiu lub dwa mniejsze
6 jajek ugotowanych na twardo
gęsta śmietana
Zupa szczawiowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.szczaw dokładnie umyj i podziel na 3 części (2 większe i jedną część mniejszą)
2.Gotuj rosół przez około 20 minut. Następnie dodaj 1 dużą część szczawiu ,ale przedtem jeśli został dodany lubczyk to go wyjmij łyżką lub przecedź.
Gotuj jeszcze z 10 min.
3.Drugą dużą część szczawiu podsmaż na maśle (1 łyżka) przez 2-3 minutki aby puścił sok.
4.dodaj do zupy. Można a nawet trzeba wlać nabierkę rosołu na patelnię aby pozostały smak wypłukać z patelni i dodać do zupy.
5.Wyjmujemy udko i obieramy mięsko do zupy.
tak przygotowaną zupę przelej do blendera i zmiksuj lub jeśli nie posiadasz blendera przetrzyj przez sitko ale bez mięsa. Można również wszystkie warzywa wyjmij z zupy i po ostudzeniu można pokroić w drobną kostkę.
6.W między czasie jak gotujesz zupę ugotuj jajka na twardo. obierz i przekrój na 2 lub 4 części.
7.Zmiksowaną zupę przelej do garnka.
Ostatni mniejszy pęczek posiekaj i dodaj do zupy, można zostawić tez troszkę do dekoracji posypując zupę na talerzu z jajkami.
Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny lub ocet,aby uzyskać wyraźniejszego smaku.
8.Tak przygotowaną zupę przelej na talerz , połóż jajko, posyp szczawiem, a jeśli lubisz dodaj duży kleks gęstej śmietany.
Komentarze