Zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

Zupa szczawiowa jest daniem mocno zakorzenionym w tradycyjnej polskiej kuchni. Kwaskowata zupa ze śmietaną najczęściej podawana z jajkiem i ziemniakami. Najlepsza oczywiście w sezonie, kiedy szczaw ogrodowy rośnie na łąkach, polanach i w ogródkach.

Składniki:

  • Wywar:
    4 skrzydełka z kurczaka
    2 litry wody
    1 średnia marchew
    1 korzeń pietruszki
    1/2 małego selera
    1/3 pora
    Pozostałe składniki:
    400 g szczawiu ze słoika
    4 łyżki słodkiej śmietanki
    szczypta cukru
    pieprz
    sól
    Dodatkowo:
    4 jajka
    świeżo posiekany koperek lub szczypiorek

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut i zbieramy szumowiny. Dodajemy obrane i oczyszczone warzywa. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. W wywaru wyjmujemy mięso i warzywa. Przy pomocy blendera miksujemy szczaw, dodajemy do wywaru i gotujemy około 10 minut. Zupę przelewamy przez sito, aby pozbyć się włókien. Do zupy dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę szczawiową podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo, posypaną świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Najlepiej smakuje z ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki i podsmażonymi na odrobinie oliwy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy