Zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam tą zupę z dzieciństwa!Teraz przygotowuję ja w sezonie wiosna- lato(dopóki rośnie szczaw) dosyć często - moja rodzina ją uwielbia!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - świeży szczaw/duże pęczki: 3 sztuki
    - młody ziemniak: 2 sztuki
    - marchewka: 2 sztuki
    - biały ryż: 0.5 szklanki
    - śmietanka do zupy: 250 mililitrów
    - jajaka: 6 sztuk
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - kostka rosolowa drobiowa: 1 sztuka
    - sól i pieprz: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować 3l wody z kostką rosołową,włożyć obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki,oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę - gotować 5min,potem dodać ryż i gotować jeszcze 15-20min.aż będą miękie warzywa i ryż.Szczaw drobno pokroić - dodać do zupy - gotować 5min..Śmietankę zahartować z odrobiną wrzącej wody,wlewać do gotującej się zupki,ciągle mieszając,by nie zwarzyła się,zagotować,doprawić solą i pieprzem.Jajka ugotować na twardo,obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki.Zupę podajemy z jajkiem i pietruszka,można też dodać łyżkę gęstej śmietany.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować