30-40 dag mięsa np. karkówka
3 litry wody
Słoik szczawiu o pooj. około 0,9 litra
przyprawa uniwersalna i sól do smaku
Jajko ugotowane na twardo po 1 na osobę
Smietana 0,5 szklanki
kilka ugotowanych ziemniaków
Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcję ulubionego mięsa zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny , zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Dodać przyprawę uniwersalną do smaku.
Kiedy mięso już zmięknie dodać tyle szczawiu, aby zupa nabrała intensywnego kwaśnego smaku i doprawić jeszcze solą lub przyprawa uniwersalna. Zabielić śmietaną.
Oddzielnie ugotować jajka na twardo po 1 szt na osobę.
Ugotować też całe ziemniaczki w wodzie osolonej z dodatkiem łyżki masła.
Do bulionówki włożyć ziemniak 1 lub 2 szt zalać szczawiem i dodać 1 jajko przekrojone na pół.
Komentarze