Zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

bardzo smaczna zupa, moja ulubiona

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30-40 dag mięsa np. karkówka
    3 litry wody
    Słoik szczawiu o pooj. około 0,9 litra
    przyprawa uniwersalna i sól do smaku
    Jajko ugotowane na twardo po 1 na osobę
    Smietana 0,5 szklanki
    kilka ugotowanych ziemniaków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję ulubionego mięsa zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny , zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Dodać przyprawę uniwersalną do smaku.
    Kiedy mięso już zmięknie dodać tyle szczawiu, aby zupa nabrała intensywnego kwaśnego smaku i doprawić jeszcze solą lub przyprawa uniwersalna. Zabielić śmietaną.
    Oddzielnie ugotować jajka na twardo po 1 szt na osobę.
    Ugotować też całe ziemniaczki w wodzie osolonej z dodatkiem łyżki masła.
    Do bulionówki włożyć ziemniak 1 lub 2 szt zalać szczawiem i dodać 1 jajko przekrojone na pół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować