Zupa serowo-grzybowa

0 (0 ocen)

Bardzo serowa zupa z lekką nutą ostrości. Pycha!

Składniki:

  • 700 ml bulionu grzybowego
    700 ml mleka 2%
    2 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    2 cebule
    50 dag sera żółtego długodojrzewającego
    sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa

Zupa serowo-grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle.
  • 2. Do cebuli dodajemy bulion. Odlewamy 1/4 szklanki mleka, mieszamy je z mąką. Pozostałe mleko wlewamy do bulionu, podgrzewamy i wlewamy również to z rozmieszaną mąką.
  • 3. Ser ścieramy na duży oczkach tarki.
  • 4. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i wrzucamy ser. Czekamy aż całkowicie się ser rozpuści. Od czasu do czasu mieszamy zupę.
  • 5. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem i przyprawą chili oraz szczyptą gałki muszkatołową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy