Zupa serowa z pieczarkowymi pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W garnku zagotować ok.2 l. wody,dodać kostki rosołowe,groszek z marchewką i gotować na wolnym ogniu.
2.
Pieczarki umyć,pokroić w zapałkę,cebulę w kostkę.Na patelni rozgrzać olej,dodać pieczarki,cebulę,wlać sok z cytryny.
3.Smażyć do czasu odparowania wody,przyprawić do smaku przyprawami,przestudzić.
4.
Do miski włożyć mięso,wsypać bułkę tartą,usmażone pieczarki i 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki,przyprawić do smaku i wyrobić gładką masę.
5. Mokrymi rękoma formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
6. Tak przygotowane pulpety włożyć do garnka z zupą i gotować do czasu ich wypłynięcia,wyjąć.
7. Do gotującej zupy włożyć serki topione i mieszając gotować do czasu jego rozpuszczenia,przyprawić do smaku przyprawami,włożyć ugotowane pulpety,wsypać pozostałą pokrojoną natkę pietruszki i bazylię,zagotować.
Porady
Podawać jako dodatek do placków ziemniaczanych,naleśników na ostro lub po prostu z pieczywem lub grzankami.
Komentarze