Zupa serowa z mięsem mielonym i porem

4.48 (164 ocen)

  • 40 min

Zupa serowa na bazie serków topionych jest kremowa i delikatna. Jako przystawkę podaję ją bez makaronu, ale gdy ma stanowić jednodaniowy obiad dodaję trochę tagliatelle. Jest prosta, szybka i smaczna. Polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • 60 g makaronu Tagliatelle (Wstążki)
    300 g mięsa mielonego
    ~ 10 cm białej części pora
    1 łyżka śmietany 12%
    200 g serka topionego (u mnie Hochland Z ziołami)
    1 łyżka lubczyku ogrodowego
    1 malutka łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta ostrej papryki
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa serowa z mięsem mielonym i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  • 2. Na patelni podsmażyć mięso mielone doprawione solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz lubczykiem ogrodowym.
  • 3. Pora oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż na połowę, a następnie w poprzek na drobne paseczki.
  • 4. Mięso i pora włożyć do garnka, zalać ok 1 l wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez ok 20 minut.
  • 5. Do małej miseczki włożyć serki razem ze śmietaną, szczyptą soli i niewielką ilością wywaru. Wszystko razem rozetrzeć za pomocą widelca do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wlać do wywaru i wymieszać.
  • 6. Zredukować moc grzania do minimum i nie doprowadzając do wrzenia podgrzewać przez ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Podawać z makaronem. Polecam!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować