Zupa serowa na bazie serków topionych jest kremowa i delikatna. Jako przystawkę podaję ją bez makaronu, ale gdy ma stanowić jednodaniowy obiad dodaję trochę tagliatelle. Jest prosta, szybka i smaczna. Polecam.
40 min
Składniki:
60 g makaronu Tagliatelle (Wstążki)
300 g mięsa mielonego
~ 10 cm białej części pora
1 łyżka śmietany 12%
200 g serka topionego (u mnie Hochland Z ziołami)
1 łyżka lubczyku ogrodowego
1 malutka łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
Zupa serowa z mięsem mielonym i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
2.Na patelni podsmażyć mięso mielone doprawione solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz lubczykiem ogrodowym.
3. Pora oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż na połowę, a następnie w poprzek na drobne paseczki.
4.Mięso i pora włożyć do garnka, zalać ok 1 l wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez ok 20 minut.
5.Do małej miseczki włożyć serki razem ze śmietaną, szczyptą soli i niewielką ilością wywaru. Wszystko razem rozetrzeć za pomocą widelca do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wlać do wywaru i wymieszać.
6.Zredukować moc grzania do minimum i nie doprowadzając do wrzenia podgrzewać przez ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Podawać z makaronem. Polecam!
Komentarze