zupa serowa z klopsikami

4.49 (172 ocen)

szybka , smaczna i sycąca zupa

Składniki:

  • Klopsiki:
    ok. 40 dag mielonego mięsa mieszanego
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    biała część pora
    pół łyżeczki soli
    1 łyżka masła

    Wywar:
    2,5 litra wody
    2 marchewki
    ziemniaki
    2 liście laurowe
    ziele angielskie
    sól. pierprz
    150 g serka topionego śmietankowego
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa serowa

Zupa serowa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wywar;
    Do garnka wlewamy wodę; wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na tarce marchew. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zagotowujemy.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy klopsiki. Pora należy posiekać i zeszklić na maśle. Solimy, przykrywamy pokrywką i kilka minut dusimy. Studzimy.
    do mięsa mielonego dodajemy pora, jajko, bułkę tartą. Wyrabiamy. Z masy formujemy malutkie klopsiki i wrzucamy do wywaru.



    W gorącej zupie rozpuść serek topiony.
  • 3. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Do mniejszego garnuszka wkładamy serek, wlewamy łyżkę wazowa zupy . Mieszamy do rozpuszczenia serka. Całość przelewamy do garnka z zupą i gotowe ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować