Zupa serowa z grzankami bazyliowymi

0 (0 ocen)

Lekka i przyjemna zupa.

Składniki:

  • marchew
    pietruszka
    mały seler
    dwie kostki bulionu drobiowego
    mała cebula
    dwa liście laurowe
    parę ziarenek ziela angielskiego
    15 dag szynki
    trzy serki topione śmietankowe
    2 łyżki śmietany 12%
    sól, pieprz, bazylia
    pół małego chleba
    trzy łyżki oleju
    dwie łyżeczki bazylii

Zupa serowa z grzankami bazyliowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb kroimy w kostkę, zalewamy olejem, posypujemy bazylią i pieczemy w piekarniku przez 15 minut.
  • 2. Marchew, pietruszkę, seler czyścimy, wrzucamy do wody, dodajemy obraną cebulę. Doprowadzamy do zagotowania.
  • 3. Gdy warzywa się zagotują wrzucamy dwie kostki rosołowe. Dodajemy dwie łyżeczki soli i gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
  • 4. Warzywa wyciągamy, ziele angielskie i liście laurowe również. Wkładamy pokrojoną w cienkie paski szynkę i serki topione. Czekamy aż serki się rozpuszczą. Dodajemy śmietanę, mieszamy i czekamy aż zupa się zagotuję.
    Podajemy z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy