marchew
pietruszka
mały seler
dwie kostki bulionu drobiowego
mała cebula
dwa liście laurowe
parę ziarenek ziela angielskiego
15 dag szynki
trzy serki topione śmietankowe
2 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz, bazylia
pół małego chleba
trzy łyżki oleju
dwie łyżeczki bazylii
Zupa serowa z grzankami bazyliowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb kroimy w kostkę, zalewamy olejem, posypujemy bazylią i pieczemy w piekarniku przez 15 minut.
2.Marchew, pietruszkę, seler czyścimy, wrzucamy do wody, dodajemy obraną cebulę. Doprowadzamy do zagotowania.
3.Gdy warzywa się zagotują wrzucamy dwie kostki rosołowe. Dodajemy dwie łyżeczki soli i gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
4.Warzywa wyciągamy, ziele angielskie i liście laurowe również. Wkładamy pokrojoną w cienkie paski szynkę i serki topione. Czekamy aż serki się rozpuszczą. Dodajemy śmietanę, mieszamy i czekamy aż zupa się zagotuję.
Podajemy z grzankami.
Komentarze