O tym, że warzywa są zdrowe wiedzą nawet dzieci, a seler to prawdziwa bomba witaminowa, więc selerowa zupa przygotowana w kilka minut uciesz podniebienie nie jednego domownika.
Składniki:
1 1/2 litra bulionu np drobiowego
1 duży seler korzeń
1 łodyga selera naciowego
3 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 mała cebula
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
przyprawa do zup w płynie
sól i pieprz do smaku
1 łyżka śmietany do zup
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
Zupa selerowa z szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy w szybkowarze. Dodajemy cebulę i podsmażamy. Następnie całość zalewamy bulionem, wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler korzeń i naciowy, oraz przyprawy. Zamykamy szybkowar, stawiamy na dużym ogniu doprowadzamy do pełnej mocy. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i czekamy, aż szybkowar ostygnie. Otwieramy i dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody ciągle mieszając. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
Komentarze