Zupa selerowa z szybkowaru

4.5 (189 ocen)

O tym, że warzywa są zdrowe wiedzą nawet dzieci, a seler to prawdziwa bomba witaminowa, więc selerowa zupa przygotowana w kilka minut uciesz podniebienie nie jednego domownika.

Składniki:

  • 1 1/2 litra bulionu np drobiowego
    1 duży seler korzeń
    1 łodyga selera naciowego
    3 ziemniaki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 mała cebula
    3 ziarenka ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    przyprawa do zup w płynie
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka śmietany do zup
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa selerowa z szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w szybkowarze. Dodajemy cebulę i podsmażamy. Następnie całość zalewamy bulionem, wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler korzeń i naciowy, oraz przyprawy. Zamykamy szybkowar, stawiamy na dużym ogniu doprowadzamy do pełnej mocy. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i czekamy, aż szybkowar ostygnie. Otwieramy i dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody ciągle mieszając. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować