Zupa ryżowa

5 (145 ocen)

Zupa ryżowa jest tania, sycąca a co najważniejsze pyszna i prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2/3 szklanki ryżu
    ok 1/2 kg serduszek drobiowych
    3 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    kawałek selera
    kawałek pora
    1 pęczek pietruszki zielonej
    1/2 pęczka lubczyku
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    1 liść laurowy
    1 ziarenko ziela angielskiego
    3 ziarenka pieprzu
    sól do smaku
    pieprz do smaku

Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie serc 1. Ryż opłucz zalej zimną wodą, odstaw. Serca umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Serca zalej wodą, zagotuj na wolnym ogniu, ściągając szumowiny. Od zagotowania gotuj przez ok 15 min,
  • Gotowa zupa Smacznego! 2. Jarzyny obierz, umyj. Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler pokrój na paseczki, pora pokrój w plasterki. Dodaj do gotujących się serc, jak również liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Gdy serca będą prawie miękkie ryż przecedź i dodaj do gotujących się serc. Dodaj posiekany lubczyk, pietruszkę zieloną, tymianek. Zupę przypraw do smaku. Gotuj tak długo na wolnym ogniu aż wszystko będzie miękkie. Smacznego!

Porady

Jeśli ktoś lubi i używa zupę można przyprawić wegetą lub maggi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Serca drobiowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować