Zupa rybna ze szczupaka

4.46 (148 ocen)

Bardzo delikatna zupa rybna

Składniki:

  • 600 gram oczyszczonego szczupaka
    1/2 jasnej części por
    średnia marchewka
    kawałek selera
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    kilka ziarenek pieprzu
    sól
    2 litry 330 ml wody
    125 ml śmietanki do zup i sosów
    żółtko

Wystaw ocenę:

4.46 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna Ryba

Zupa rybna ze szczupaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę umyłam pod bieżącą wodą pokroiłam w dzwonka. Zalałam wodą ( 2 litry 330 ml ) zagotowałam, zdjęłam szumy. Gotowałam przez 30 minut na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw i czosnku
    ( całe ząbki ). Warzywa obrałam; marchewkę pokroiłam w plasterki, seler w kosteczkę , a por w paski, dodałam do gotującej się zupy. Gotowałam przez następne 20 minut.
    Rybkę wyciągnęłam, obrałam z ości. Wywar przecedziłam, połączyłam z żółtkiem i śmietaną, doprawiłam do smaku. Włożyłam rybkę i warzywa z wywaru, ponownie zagotowałam. Zupę rybną ze szczupaka podawałam z grzanką czosnkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować