Zupa rybna z pstrąga - Fish soup with trout

0 (0 ocen)

  • 40 min

Same warzywa, pstrąg i trochę oliwy. Dobre danie po tuczących świętach i do tego jeszcze z posmakiem kwaśnych pomidorów, pycha.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 pstrąg
    1 cm świeżego potartego imbiru
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    1/2 selera
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i kolendry
    gałązka rozmarynu i tymianku
    puszka krojonych pomidorów
    2-3 cm papryczki chili
    2 łyżki słodkiej papryki
    2-3 łyżki oliwy
    łyżka octu winnego
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ryba

Zupa rybna z pstrąga - fish soup with trout - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. Jak zrobić zupę?

    - natrzyj (najlepiej wieczorem) pstrąga solą, pieprzem, potartym imbirem, obłóż go pokrojoną cebulą i czosnkiem (nie zapomnij o środku pstrąga), lekko skrop oliwą i włóż na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc)
    - wyjmij pstrąga z lodówki dodaj około 2 litry wody i gotuj na wolnym ogniu 25-30 min.
    - wyjmij pstrąga z wywaru, kiedy ostygnie obierz go ze skóry i ości, podziel na cząstki
    - wywar przecedź przez sito
    - na patelnię dodaj oliwę, pokrojoną w plastry marchewkę, pokrojoną w słupki pietruszkę i seler, duś około 5 min.
    - dodaj pokrojoną w piórka cebulę drobno posiekany czosnek i papryczkę chili, duś kolejne 5 min.
    - dodaj pomidory z puszki i pozostałe przyprawy, wymieszaj i duś wszystko do miękkości 15-20 min.
    - warzywa dodaj do gotującego się wywaru rybnego, dopraw solą i pieprzem, dodaj łyżkę octu winnego
    - na koniec do zupy włóż cząstki obranego pstrąga
    - możesz dodać parę listków posiekanej bazylii

Porady

Moja rada: - kiedy dusisz warzywa podlej je kilkoma łyżkami wody

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować