ZUPA RYBNA Z PAPRYKĄ

4.5 (148 ocen)

  • 45 min

Moja rodzina bardzo chwali sobie ta zupę.

  • 45 min

Składniki:

  • • 50 dag ziemniaków
    • 3 cebule
    • 3 różnokolorowe papryki
    • 1 papryczka chilli
    • 2 łyżki oleju
    • 2 litry wywaru rybnego
    • 50 dag filetów z ryb słodkowodnych
    • ostra papryka, sól, pieprz, sok z cytryny, estragon
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa rybna z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obierz ziemniaki i pokrój w małą kostkę. Obrane cebule drobno posiekaj. Umyj i oczyść duże strąki papryki, pokrój je w paski. Rozetnij na pół papryczkę chilli, usuń nasionka, strączek pokrój w cieniutkie paseczki.
  • 2. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli, dołóż pokrojoną w paski paprykę. Smaż przez chwilę, oprósz ostrą papryką, lekko przesmaż, a następnie dodaj chilli i estragon. Włóż pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej wywarem rybnym. Zagotuj, zmniejsz płomień i na małym ogniu gotuj jeszcze około 5 minut.
  • 3. W tym czasie opłucz dokładnie filety rybne, pokrój je w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do gotującej się zupy. Zostaw na małym ogniu jeszcze około 15 minut (do czasu aż ziemniaki będą miękkie). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym białym pieczywem.

Porady

Zupa rybna jest najsmaczniejsza i najbardziej wartościowa, gdy przyrządza się ją nie tylko z jednego, a z kilku gatunków ryb np. pstrąga, sandacza, okonia, szczupaka, lina, płoci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować