• ZUPA RYBNA Z ŁOSOSIA

    Dodane przez: Koronowianka

  • Doskonała zupa na wigilijny stół lub jako danie w piątkowy dzień.Podawać gorące .

  • zupa rybna z łososia

    Składniki

    4 dzwonka łososia
    1 głowa z karpia
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    1 por biała część
    1/4 strąka papryki czerwonej
    4 listki laurowe
    10 ziarenek ziela angielskiego
    1 cytryna sok do smaku
    4 łyżki słodkiej śmietany 18%
    1/2 łyżeczki cukru
    sól,pieprz do smaku, kilka gałązek natki pietruszki,mąka do
    zagęszczenia
    2 litry wody

  • Sposób przygotowania

    1.
    zupa rybna z łososia - krok 1

    Dzwonka łososia rozmrozić,oczyścić,umyć i zalać wrzątkiem z dodatkiem soku z cytryny.Chwilę przetrzymać w gorącej zalewie,wyjąć,usunąć skórę i ości.Głowę karpia oczyścić,umyć i wymoczyć w zimnej wodzie.

    2.
    zupa rybna z łososia - krok 2

    Warzywa oczyścić i umyć.

    3.
    zupa rybna z łososia - krok 3

    Do garnka wlać około 2 litrów wody,wrzucić włoszczyznę,listki laurowe i ziele angielskie,ugotować wywar,włoszczyznę wyjąć

    4.
    zupa rybna z łososia - krok 4

    Do wywaru wrzucić głowę karpia i gotować około 10 minut,posolić.Karpia wyjąć,usunąć ości.

    5.
    zupa rybna z łososia - krok 5

    Wywar przelać przez sito do drugiego garnka, zagotować,zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie,doprawić do smaku solą,pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem,

    6.
    zupa rybna z łososia - krok 6

    Ugotowaną włoszczyznę pokroić w kostkę,ryby w mniejsze kawałki.

    7.
    zupa rybna z łososia - krok 7

    Całość wsypać do zagęszczonego wywaru,wlać śmietanę rozprowadzoną w niewielkiej ilości gorącej zupy celem zrównania temperatury,zagotować.Na koniec dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.

  • Rady

    Wywar i ryby można przygotować dzień wcześniej.Dopiero krótko przed podaniem przygotować do końca.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    Danie świąteczne i nie tylko
  • 7 komentarzy

    • Christopher
      2012-12-04T19:05:19+01:00 Christopher
      Witaj Koronowianeczko . Pytasz co bym zmienił w Twojej zupie .Najpierw nazwę - łososiowa na głowie (karpia).Ugotowałbym najpierw głowę ,czy też kilka głów karpia,które włożyłbym do zimnej wody ( chodzi o smak,w gorącym wywarze białko się od razu ścina i nie uzyskasz właściwego smaku zupy).To tak jak gotujesz rosół.Jak chcesz dobry rosół to wkładasz mięso do zimnej wody,a jak dobrą np. sztukę mięsa to do gorącej.No,ale do rzeczy.Do głów karpia dodałbym listek,ziele, kostkę bulionu rybnego i gotowałbym do rozgotowania tej głowy,myślę około 1,5 godz. To by był mój wywar.Następnie przecedził,przez gęste sito ( może nawet sklarował , a następnie wrzuciłbym pokrojone warzywa, a na koniec,10 minut przed końcem gotowania, świeży filet z łososia pokrojony w kostkę i dobrze skropiony cytryną.Łosoś jest bardzo delikatną rybą i nie powinno się go długo gotować. Dodałbym śmietanę,ale nie zagęszczał mąką. Osobiście raczej nie zaciągam zup rybnych. No i teraz dosmaczył - pieprz świeżo mielony, maggi w płynie, ew. sól i cytryna. To oczywiście jest moja wersja,Twoja jest na pewno bardzo smaczna.Pozdrawiam Christopher.
    • Koronowianka
      2012-12-04T19:53:31+01:00 Koronowianka
      Dziękuję za cenne uwagi z których skorzystam.Karpia miałam tylko jednego i zupy nie robiłam dużo,są nas tylko 3 osoby.Z tą mąką to masz całkowitą rację,gdyż mąka nieco zmienia smak.Głowę karpia gotowałam pierwszy raz,zresztą jak tą zupę.Muszę jednak przyznać,że smakowo była pyszna.Jeszcze raz dziękuję za uwagi.Pozdrawiam.Jadzia.
    • Christopher
      2012-12-05T08:22:27+01:00 Christopher
      Jak ugotujesz,daj proszę wiadomość jak smakuje taka zupa.Pozdrawiam Christopher
    • Koronowianka
      2012-12-05T12:46:15+01:00 Koronowianka
      Oczywiście,ale dopiero po świętach,gdyż przygotuję na wigilię.Mam nadzieję,że uda m i się zrobić zdjęcie.Pozdrawiam.
    • Gość
      2013-09-01T14:52:53+02:00 Jania (gość) IP: 77.11.*.*
      Zupa jest naprawde pyszna. Oczywiscie nie zageszczalam maka. Polecam goraco ten przepis jest naprawde pyszny. Pozdrawiam i zyczye smacznego.
    • Koronowianka
      2013-09-01T22:04:07+02:00 Koronowianka
      Dziękuję Janiu za komentarz i cieszę się,że zupa smakowała.Zapraszam do wypróbowania następnej zupy,którą robiłam w/g wskazówek Christophera.Mówię Ci rewelacja.Znajdziesz ją również w moich przepisach.Pozdrawiam.:))
    • Gość
      2013-09-26T19:00:20+02:00 lukami (gość) IP: 89.66.*.*
      Można by głowę karpia zamienić na łososia?

Dodane przez: Koronowianka

Koronowianka 387

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-11-20T20:57:03+01:00

2999 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »