Doskonała zupa na wigilijny stół lub jako danie w piątkowy dzień.Podawać gorące .
Składniki:
4 dzwonka łososia
1 głowa z karpia
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 por biała część
1/4 strąka papryki czerwonej
4 listki laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
1 cytryna sok do smaku
4 łyżki słodkiej śmietany 18%
1/2 łyżeczki cukru
sól,pieprz do smaku, kilka gałązek natki pietruszki,mąka do
zagęszczenia
2 litry wody
Zupa rybna z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzwonka łososia rozmrozić,oczyścić,umyć i zalać wrzątkiem z dodatkiem soku z cytryny.Chwilę przetrzymać w gorącej zalewie,wyjąć,usunąć skórę i ości.Głowę karpia oczyścić,umyć i wymoczyć w zimnej wodzie.
2.Warzywa oczyścić i umyć.
3.Do garnka wlać około 2 litrów wody,wrzucić włoszczyznę,listki laurowe i ziele angielskie,ugotować wywar,włoszczyznę wyjąć
4.Do wywaru wrzucić głowę karpia i gotować około 10 minut,posolić.Karpia wyjąć,usunąć ości.
5.Wywar przelać przez sito do drugiego garnka, zagotować,zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie,doprawić do smaku solą,pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem,
6.Ugotowaną włoszczyznę pokroić w kostkę,ryby w mniejsze kawałki.
7.Całość wsypać do zagęszczonego wywaru,wlać śmietanę rozprowadzoną w niewielkiej ilości gorącej zupy celem zrównania temperatury,zagotować.Na koniec dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Porady
Wywar i ryby można przygotować dzień wcześniej.Dopiero krótko przed podaniem przygotować do końca.
Komentarze